Som ung vuxen var det sen självklart för mig att vara med i en bokklubb, jag och Tomas gick med i Bra böckers bokklubb och fick där fina böcker. Mest minns jag skräckböckerna, Phantoms av Dean R Koontz väckte min insikt om att jag inte alls gillar att läsa sådana böcker men den trollband mig till sista sidan. Lika så Jurtjyrkogården av Stephen King vände mig avig av olust och krypningar men jag var ”bara tvungen” att läsa den till upplösningen. Medan andra fantastiska böcker trollband mig som Talismanen av Stephen King, Grottbjörnens folk av Jean M Auel som var en hel serie och Regnbågsormens land av Barbara Wood och alla hennes andra böcker. Vissa böcker fick mig att grubbla och mina värderingar och min syn på människor utmanades, tex av Blodshämd av Philippa Gregory som var en förskräcklig historia, underhållande på sitt sätt men ändå.
En tid samlade vi böcker, dels för att det var underbart att läsa dem men också dels för att det kändes stort, vuxet och snyggt att ha en välfylld bokhylla. Men efter vår separation -96 slutade jag att samla böcker och då hade vi redan en god tid innan det gått ur bokklubben.
Ett tag var det mycket populärt att i reklamhäften ha erbjudande om olika bokklubbar, det var erbjudanden även i särskilda reklamutskick. Där fick man välja ibland upp till 3 böcker för typ 19 kr styck. Dessa erbjudande nappade jag på lite då och då för att fynda. De böcker som då blev mina val var av mer andlig eller upplysande karaktär beroende på vad det var jag funderade mest kring just då. Ev. Själens styrka av Rosemary Altea eller Helande kraft av Betty Shine.
Mitt bokläsande har gått i olika faser och olika riktningar beroende på vilken livssituation jag haft och mina möjligheter att läsa. Under en period slocknade min läsiver – jag ville inte ens se åt en bok sedan vi tvingades välja en klassiker i 7:an trots att jag fick läsa en rätt god bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf.
Läslusten återuppväcktes sedan av den underbara serien Isfolket av Margit Sandemo som bestod av 47 böcker.
Det var när jag gick i 9:an och hade flyttat till Uppsala, till min pappa, på skolan, när vi var tvungna att välja en bänkbok. Min lärare frågade om jag hade läst Isfolket, vilket jag inte hade så hon tvingade mig att ta hem och börja läsa den första delen. Oj vilken resa! Jag var helt såld efter knappt tjugo sidor och boken var slut innan jag somnade. Dagen efter fick jag byta till bok nummer två och den räckte också bara en kväll. Sen hade inte skolan fler böcker men genom olika turer fick jag tag i en stor del av serien så att jag kunde fortsätta sträckläsa.
Och efter den serien har jag dels älskat historiska berättelser i både bokform och film, men också älskat bokserier. Det värsta jag vet är när en bok tar slut och jag har känslan av att jag vill veta vad som hände sedan, att jag vill fortsätta följa karaktärerna mot nya utmaningar och berättelser.
Det blev också en öppning för mig till en ny värld, tänk att vi kan låna böcker av andra! Jag har i perioder varit en flitig kund på skol- och stadsbiblioteken men då har det mest varit fackböcker eller besök mest för inspiration. De böcker jag läst för min underhållning har jag antingen köpt och sedan givit vidare eller lånat av mina vänner. Som tur är har jag några bokälskande vänner som bidragit mycket till mitt läsande :o)
De serier som sedan följde som är värda att nämna är Raija en bokserie med 40 böcker skrivna av den norska författaren Bente Pedersen, som också är en historisk serie i Nordisk miljö. Och underbara Outlander-serien av Diana Gabaldon som började som en trilogi men nu är uppe i åtta böcker och börjar med boken Främlingen där huvudkaraktären Claire råkar transporteras från det av världskriget härjade England 1945 till det skottska höglandet år 1743. På senare år har jag också läst berättelserna om Arn av Jan Guillo och många andra bokserier. En till härlig trilogi jag gärna nämner är Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrant som börjar med boken Freja som jag hittade strax efter att jag döpt mitt eget företag till Freja.
Som vuxen har det skönlitterära läsandet minskat något och mina bokköp är ofta fynd på second hand butiker eller pockets när jag är ute och reser. Vissa godbitar har jag tyckt varit så bra att de lett till att jag läst allt jag kunnat finna av just den författaren. Som Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson, var jag än hittar den pocketen i begagnad form köper jag den och ger den till vänner och bekanta, ofta har jag en eller ett par dubbletter i mina hyllor för att kunna ge bort. Av allt Kajsa har skrivit är det den boken jag älskat mest men alla hennes romaner är fenomenala och boken Drömliv lycklig på riktigt fångar mycket av det jag läst i annan litteratur om hur vi kan utvecklas och få guidning av något större än oss själva och visdomen inom oss själva för att faktiskt kunna lära oss att känna lyckan. En annan favoritförfattare är Marianne Fredriksson, av hennes böcker var det Gåtan som väckte mig. Det var en udda idé om pocketutbyte som jag nappade på, jag skickade iväg en pocket och helt plötsligt en dag dök den boken upp i min brevlåda utan avsändare. Jag har läst och samlat på mig allt jag hittat ur Mariannes romanproduktion, men nu när jag lättar mot nya mål ska jag skänka dem vidare.
Ibland säsongsshoppar jag böcker, eftersom jag ogillar när böckerna tar slut letar jag gärna efter rejäla tegelstenar i lådor och hyllor med begagnade böcker på Röda korsets Kupan och andra ställen. Nu har jag i min ägo ett gäng jättetjocka böcker som jag ännu inte har läst och det är beskrivande för mig just nu när det gäller böcker. Skönlitterära böcker skaffar jag mig och läser (eller sparar till jag har tid och lust att läsa dem) och när jag läst dem skänker jag dem vidare.
Mer fack-liknande litteratur samlar jag, många böcker står i mina hyllor med bokmärken i någonstans i mitten, jag läser så långt de inspirerar mig och rätt vad det är har jag kommit av mig. En ny bok har påbörjats eller så har jag haft så långt läsuppehåll att jag ramlat ur den och då kan de bli stående i en evighet till jag ”hittar dem” igen. Denna kategori böcker skänker jag inte bort, många lånar jag ut och en del kommer tillbaka igen. Det är också ofta såna här böcker jag lånar av mina vänner.
På mitt sängbord just nu:
- I mellantiden av Iyanla Vanzant, en underbar bok som är på andra genomläsningen.
- the Power av Rhonda Byrne, lånad av Anki, också en underbar bok på andra genomläsningen
- Se med öppet sinne av Anthony de Mello, också lånad av Anki, en djup bok med lite väl filosofisk vinkel som gör den lite svårsmält men den bjuder på fantastiska insikter mitt i allt
- Strategisk affärspartner av Diana Gaines Robinson mfl, lånad av Ann, suck – den var nog inspirerande när jag lånade den men den kom jag aldrig in i så den ska jag lämna tillbaka
- När du gör som jag vill av Henrik Fexeus, en ny bok jag köpt, inspirerande men knappt påbörjad
- Alla är vi nollor av Jeffrey Wijnberg, en bok jag köpt som är riktigt Kick ass klockren precis som hans andra bok Du behöver inte älska dig själv
- Älska varandra av Leo Buscaglia, andra boken jag läst av honom, den första Leva Älska Lära var så underbar att jag läst den troligen tre eller fler gånger, den var en av mina första uppvaknande böcker.
Med fler får jag väl säga för det är lite för många böcker där just nu, så jag passar på att göra en rensning :o)